Elzas wijn bestellen

Elzas wijn: over de Regio

De regio Elzas is een voormalig Duits gebied en kent een oppervlakte van 8280km² met een inwonersaantal van ruim 1,8 miljoen. De regio kent een geschiedenis die teruggaat tot de vijfde eeuw. Het werd toenterijd bevolkt door Germaanse stammen en is later ingelijfd in het Frankische rijk. De regio kent kortom een lange geschiedenis. De lang gerekte streek staat vooral bekend om zijn huizen die daar in vakwerk zijn gemaakt.

 

De wijnstreek

De wijn wordt gemaakt in de streek Elzas die zich in het Oosten van Frankrijk bevindt, met als hoofdstad Straatsburg. Deze wijnstreek bevindt zich tussen het gebergte Vogezen en de rivier de Rijn. Elzas wordt gezien als één van de Oostelijkste wijnstreken van geheel Frankrijk. Hierdoor grenst de wijnstreek dus vrijwel tegen Duitsland aan. De wijnstreek stond voornamelijk bekend om het maken van witte wijnen, maar langzamerhand begint dit anders te worden. Zo wordt er tegenwoordig ook mousserende wijn gemaakt en daarnaast ook een klein percentage Rode wijn. Dankzij de warmte is het voornamelijk het zuidelijke gedeelte van de streek dat zorgt voor de beste wijn.

 

De druivenrassen van Elzas Wijn

In Elzas zijn veel verschillende soorten druivenrassen te vinden om de overheerlijke wijn te produceren. Zo heb je de ‘Riesling’ die in de 15e eeuw al voorkwam in de Elzas streek. Dit is een witte druivensoort en staat bekend als een van de beste druivenrassen. De beste wijn uit Elzas komt voort dankzij dit ras. Daarnaast heb je ook nog de ‘Pinot Blanc’. Deze druif resulteert in het produceren van soepele wijn. Een kleine 20% van de streek Elzas wordt met dit druivenras gevuld. De rode wijn in Elzas wordt gemaakt van ‘Pinot Noir’. Dit is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Het druivenras Sylvaner was vroeger de grootste van de wijnstreek Elzas. Echter is deze door het gebrek aan kwaliteit steeds minder populair geworden.

 

Het waarborgen van kwaliteit

Er zijn drie verschillende duidingen van kwaliteit te vinden op de etiketten van Elzaswijnen. Zo heb je ten eerste Alsace. Op de Alsace staat de naam van het druivenras op het etiket, maar soms ook de naam van de specifieke gemeente of wijngaard. Daarnaast heb je de Alsace Grand Cru. Aan deze wijnen zijn hogere kwaliteitseisen verbonden. Het druivenras, de wijngaarden én het jaar waarop het is gemaakt moeten op het etiket worden vermeld. Als laatste heb je nog Crémant d'Alsace die garant staat voor een kwart van de gehele productie. Ze houden zich voornamelijk bezig met mousserende wijnen. Op de website van NAN kunt u zien welke wijnen wij zoal uit de Elzas streek in ons assortiment hebben opgenomen!

Elzas wijn bestellen