Rose wijnen uit de Provence

Zon, natuur, eten en wijn. De Provence, gelegen in het Zuidoosten van Frankrijk, is naast een prachtig schilderachtig vakantieoord ook een geweldige wijnstreek.
Maar wat velen niet weten is dat twee-derde van de wijnproductie in de Provence uit rosé bestaat. En dat is maar goed ook want de wijnen passen perfect in het Mediterrane klimaat van de Provence. De roséwijnen uit de Provence zijn licht, fris en sprankelend.

Geschiedenis


De allereerste rosé komt uit de Provence. Deze werd ongeveer 2600 jaar geleden door de Grieken gemaakt, uit aangeplante wijnranken in de regio rond Marseille. Marseille is rond 600 voor Christus aangelegd door de Grieken en geldt als oudste stad van het huidige Frankrijk. De Grieken hebben de wijnrank en olijfboom meegenomen naar de Provence, deze zijn ook nooit meer verdwenen uit dit gebied.

Waarom de Provence?


De Provence heeft het ideale klimaat voor het produceren van roséwijnen. Het heeft namelijk een Mediterraan klimaat. Dit betekent dat de zomers warm zijn en de winters mild, met af en toe een flinke regenbui. De Provence is het meest zonnige gebied in Frankrijk, het telt zo'n 3000 uur zon per jaar.
Voor de druiven in het gebied is de Mistralwind uit het noorden een goede afkoeling na een zware regenbui, op deze manier drogen ze sneller en wordt de kwaliteit van de druif door de natuur gewaarborgd.
Leuk weetje, rosé uit de Provence wordt vooral gedronken door bewoners zelf. Alle goede rosés gaan dus aan onze neus voorbij.

Druiven


De druif die het meest voorkomt in de Provence is de Mourvèdre. Deze blauwe druif is het belangrijkste bestanddeel van rosés en rode wijnen. Vaak wordt de Mourvèdre aangevuld met de blauwe druiven Grenache en Cinsault.
De combinatie van deze druiven resulteert in een droge, frisse en fruitige rosé.
De rosés in de Provence moeten uit minstens 20% Saignée wijn bestaan. Door versgeperste blauwe druiven heel kort te laten gisten ontstaat er Saignée wijn. De druivenschillen geven hierdoor een typische lichtroze kleur af aan het sap.

Kortom, de Provence is hét perfecte gebied om te genieten van een heerlijke rosé. Maar zelf kopen bij een wijnhandel kan natuurlijk ook.

Procence Rose