Rode wijn gezond

Drinken van rode wijn is gezond
Rode wijn bevat de stof tannine, dit zit in de schillen en pitten van rode druiven. Onder andere deze stof zorgt voor een verbeterde weerstand van het menselijk lichaam, onder andere tegen bacteriën, schimmels en virussen. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat het bloed verdund wordt, waardoor de doorbloeding van alle organen beter verloopt en dit zorgt voor een betere stofwisseling.
Ook wordt er gezegd dat rode wijn goed is voor de ogen. Het beschermt tegen de oogaandoening maculadegeneratie. Bij deze aandoening neemt de gezichtsscherpte af. Rode wijn bestaat uit antioxidanten, deze beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Antioxidanten verhogen het HDL-cholesterol, dat goed is en ze verlagen LDL-cholesterol, dat slecht is. Mocht je vooral de werking van antioxidanten in rode wijn heel belangrijk vinden, drink dan voornamelijk Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot.
Resveraterol is een antioxidant dat rode wijn bevat die de kans op Alzheimer verkleint. Dit komt doordat dit antioxidant de ophoping van eiwitten in de hersenen tegen gaat en de hersenen zo beschermt tegen vergeetachtigheid. Daarnaast is resveraterol ook werkzaam tegen overgewicht.
Als je rookt, of hebt gerookt verminder je de kans op longkanker door rode wijn te drinken. Rokers die dagelijks minimaal één glas rode wijn drinken hebben 60% minder kans op longkanker dan rokers of ex-rokers die geen rode wijn drinken.
Ten slotte zorgt rode wijn ervoor dat je brein scherper is. Doordat de doorbloeding beter verloopt in de hersenen door rode wijn functioneer je cognitief beter.

Fabels! Over rode wijn en alcohol in het algemeen wordt altijd veel gezegd. Veel daarvan zijn echte fabeltjes, zoals:
- Van alcohol wordt je dik.
- Witte wijn of zout op een rode wijnvlek strooien. Neem liever een natte witte handdoek en leg deze op de wijnvlek totdat de handdoek helemaal droog is.
- Rode wijn veroorzaakt eerder hoofdpijn dan witte wijn.
- Rode wijn drink je op kamertemperatuur. In de huiskamer van tegenwoordig is het gemiddeld 20 graden, dit is te warm voor een goed glas rode wijn. De voorkeur gaat uit tussen de 10 en 15 graden. Feit blijft dat een teveel aan alcohol in alle opzichten niet gezond is. Belangrijk is dus om met mate te drinken. Voor een gezond effect van rode wijn kun je het beste dagelijks één tot twee glazen per dag nuttigen.